"ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΜΥΑΛΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ"

Αν η χρονολογικά ταξινομημένη ιστορία είναι ένας τρόπος γνωριμίας με ένα αντικείμενο τόσο πλατύ όσο τα μαθηματικά, η επαφή με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που πέρασαν από την επιστήμη αυτή είναι μια εξίσου αναλυτική μέθοδος. Μάλιστα η μέθοδος των βιογραφιών δείχνει να υπερτερεί, καθώς περιλαμβάνει προσωπικές αναφορές και γεγονότα που συχνά δημιουργούν μύθους ή ιστορίες που γίνονται θρύλοι. Στους τόπους που ακολουθούν, θα βρείτε σελίδες αφιερωμένες σε μεγάλες ομάδες μαθηματικών διαφόρων εποχών ή σελίδες αφιερωμένες σε μερικούς ξεχωριστούς από αυτούς. Φυσικά δεν είναι οι μόνες που υπάρχουν και, στις σελίδες της προσωπικής αναζήτησης, που κλείνουν το θέμα. Υπάρχουν αρκετές ακόμη σελίδες με ανάλογο περιεχόμενο. Είτε πρόκειται για επίσημες δημιουργίες πανεπιστημιακών φορέων είτε για αυτόνομες σελίδες θαυμαστών ή ερευνητών, δίνουν την ευκαιρία της πλησιέστερης επαφής με μια ξεχωριστή προσωπικότητα, τις έρευνές και τις επιτυχίες της.

O AΪNΣTAΪN ΣTO ΔIKTYO
http://www.westegg.com/einstein/
Η μεγαλύτερη μαθηματική μορφή του 20ού αιώνα, έχει μια αρκετά εκτεταμένη παρουσία στο δίκτυο, με σελίδες αφιερωμένες στη ζωή, το έργο και φυσικά την ανάλυση των θεωριών του. Ο τόπος που αναφέρουμε εδώ, είναι ένας εκπληκτικός κατάλογος με συνδέσεις σελίδων του δικτύου, που αφορούν στο μεγάλο επιστήμονα. Συνολικά υπάρχουν περίπου εκατό προτεινόμενοι τόποι, που είναι χωρισμένοι σε οκτώ μεγάλες κατηγορίες και περιλαμβάνουν υλικό τόσο επιστημονικού περιεχομένου όσο και φωτογραφίες και ντοκουμέντα από στιγμές της ζωής του. Πολλοί από τους τόπους αυτούς είναι μεγάλες συλλογές κειμένων, αναλύσεων και απόψεων γύρω από τις θεωρίες του Αϊνστάιν σε διάφορες γλώσσες. Ένας τόπος που δεν περιλαμβάνει δικά του κείμενα ή άρθρα, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια πλήρη αξιοποίηση των πηγών του δικτύου γύρω από το συγκεκριμένο άτομο.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/ShortBiogs.html
Η αρτιότερη πηγή βιογραφιών για τους μαθηματικούς κάθε εποχής βρίσκεται στη διεύθυνση αυτή. Η κεντρική σελίδα προσφέρει τόσο αλφαβητική όσο και χρονολογική ταξινόμηση. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα αναζήτησης συγκεκριμένων φράσεων ή ονομάτων μέσα από το σύνολο των κειμένων, που περιλαμβάνουν οι βιογραφίες. Αυτό γίνεται από την κεντρική σελίδα του τόπου και με τη βοήθεια της ειδικής μηχανής αναζήτησης, που περιλαμβάνει. Επιλέγοντας οποιαδήποτε από τις χρονολογικές ή αλφαβητικές ομάδες, παίρνετε μια πλήρη λίστα με τους μαθηματικούς που περιλαμβάνονται. Κάθε όνομα έχει τη δική του σελίδα με αναλυτικές πληροφορίες γύρω από τη ζωή και το έργο του και, στις περισσότερες περιπτώσεις, φωτογραφία του κάθε προσώπου. Στο τέλος του κειμένου προτείνονται διάφοροι τόποι του δικτύου που μπορούν να σας δώσουν παραπάνω πληροφορίες για το μαθηματικό που αναφέρεται σε κάθε περίπτωση, ενώ γίνονται παραλληλισμοί με το έργο άλλων συγχρόνων του και μη, με εργασίες πάνω στον ίδιο τομέα.
Τέλος υπάρχει η δυνατότητα να εξερευνήσετε τις βιογραφίες των μεγάλων μαθηματικών με κριτήριο το σημείο γέννησής τους, με τη βοήθεια χαρτών που σημειώνουν τα κυριότερα σημεία ανάπτυξης μαθηματικής σκέψης σε κάθε εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.


Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ
http://es.rice.edu/ES/humsoc/Galileo/
Μια συλλογή κειμένων, φωτογραφικού υλικού και συναφών θεμάτων με κεντρικό πρόσωπο τον Γαλιλαίο. Οι σελίδες που προσφέρονται είναι επαγγελματικής ποιότητας, ενώ εξαιρετικά είναι δομημένες οι ενότητες και η ταξινόμηση των θεμάτων. Τα κύρια κεφάλαια περιλαμβάνουν θέματα από τον κόσμο του Γαλιλαίου, όπου περιγράφονται οι συνθήκες ζωής του και ο κοινωνικός περίγυρος της εποχής του. Υπάρχουν αναφορές σε βιβλιογραφία αλλά και γλωσσάρι των κυριοτέρων όρων των μαθηματικών της εποχής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα κείμενα περιλαμβάνουν αρκετές λέξεις - κλειδιά που μπορούν να σας μεταφέρουν σε άλλες σελίδες με συμπληρωματικές πληροφορίες για κάθε περίπτωση. Ακόμη μπορείτε να μελετήσετε χάρτες, να παρακολουθήσετε χρονολογικά την εξέλιξη των γεγονότων αλλά και να διαβάσετε μερικές πολύ καλές εργασίες φοιτητών, του πανεπιστημίου που φιλοξενεί τις σελίδες αυτές. Στην κεντρική σελίδα του τόπου υπάρχει και η δυνατότητα αναζήτησης συγκεκριμένων θεμάτων ή λέξεων που μπορούν να έχουν σχέση με τον Γαλιλαίο και τις ανακαλύψεις του.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ
http://www.scottlan.edu/lriddle/women/women.html
Η παρουσία των γυναικών στην ιστορία της μαθηματικής σκέψης και εξέλιξης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μια παρουσία που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και συνεχίζεται μέχρι και την σύγχρονη εποχή. Ο τόπος που περιγράφουμε, ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα. Οι γυναίκες μαθηματικοί κατατάσσονται τόσο χρονολογικά όσο και αλφαβητικά, ενώ παρουσιάζονται και άλλα σημεία του δικτύου με ανάλογες πληροφορίες. Ο αριθμός των γυναικών μαθηματικών που παρουσιάζονται, είναι εντυπωσιακός και το ίδιο ισχύει για τα επιτεύγματά τους, που πολύ λίγοι μπορεί να γνωρίζουν. Ένα ξεχωριστό σημείο του δικτύου, που αξίζει να επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε μια διαφορετική πλευρά της ιστορίας των μαθηματικών μέσα από τις βιογραφίες των γυναικών που επηρέασαν την πρόοδο της επιστήμης.

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ
http://wwwcn1.cern.ch/~mcnab/n/
Μια προσωπικότητα σαν τον Ισαάκ Νεύτωνα δεν θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστή παρουσία στο χώρο του δικτύου. Ο τόπος αυτός αποτελεί την αφετηρία για μια εξερεύνηση της ζωής του έργου και των θεωριών του Νεύτωνα που άλλαξαν τη ροή της φυσικής επιστήμης. Αν και ο Νεύτωνας είναι περισσότερο γνωστός από τους νόμους που καθιέρωσε στη Φυσική, η συμβολή του και στα μαθηματικά είναι εξίσου σημαντική. Ένα στοιχείο που εύκολα θα ανακαλύψετε, εξερευνώντας τις σελίδες που υπάρχουν στην κυβερνοχώρα του Νεύτωνα, που οι δημιουργοί της ονομάζουν Newtonia.
Ο τόπος αυτός, εκτός από αναφορές που έχουν άμεση σχέση με το μεγάλο επιστήμονα, περιλαμβάνει και μερικά ξεχωριστά και πρωτότυπα άρθρα, όπως αυτά που αναφέρονται στο Λονδίνο και σε σημεία της πόλης, όπου μπορείτε να βρείτε εκθέματα ή στοιχεία που να αναφέρονται στον Νεύτωνα. Σας δίνεται η ευκαιρία να κάνετε μια εικονική βόλτα και να μάθετε πρωτότυπα πράγματα και λεπτομέρειες. Στις προσφερόμενες συνδέσεις με άλλους ενδιαφέροντες τόπους περιλαμβάνονται και προτάσεις για εικονικές βιβλιοθήκες και μουσεία αλλά και ποικίλα αναλυτικά πορτραίτα μεγάλων προσωπικοτήτων.

 
1

                                                                             

                                                                                   Επιστροφή στην Ιστορία των Μαθηματικών